סימן מסחר הוא בין הגורמים החשובים ביותר להצלחת העסק שלכם. מוניטין חיובי ומיתוג (עליהם סימן מסחר מגן) הינם חיוניים לתפקוד של כל עסק. לכן, חשוב שכל מי שיש בבעלותם עסק יכירו בחשיבות של סימני מסחר וההגנה עליהם. במאמר זה נסביר בהרחבה מהו סימן מסחר, איך להגן עליו מבחינה משפטית ומה חשוב לדעת עוד לפני שמגישים בקשת רישום סימן מסחר.
משרד עורכי הדין דקר, פקס ושות' בתל אביב ובירושלים, מתמחה בקניין רוחני ובדיני סימני מסחר. המשרד מעניק ללקוחות ישראלים ובינלאומיים מענה וליווי משפטי מקיף, הכולל טיפול ברישום סימני מסחר בארץ ובעולם, ניהול פורטפוליו והגנה על סימני המסחר ונכסי הקניין הרוחני שבבעלותם.
על החשיבות שבשמירה על מוניטין
מוניטין הוא הפנים של כל עסק. ברור כי עסק בעל מוניטין שלילי יתקשה מאוד לשרוד לאורך זמן. לעומת זאת, עסק הנהנה ממוניטין חיובי יכול לשרוד למשך עשרות ואף מאות שנים. מחקרים רבים כבר מצאו שאנשים נקשרים למותגים, מייחסים להם תכונות חיוביות ושליליות, ומפתחים תחושות כלפיהם. ומכאן החשיבות שבשמירה על מוניטין חיובי של כל עסק ושל המותגים הפועלים תחתיו.
הדרך הטובה ביותר להגן על מוניטין ומותגים של עסק היא באמצעות רישום סימן מסחר. לצד עסקים גדולים ומצליחים המבינים את החשיבות שברישום סימן מסחר והגנה עליו, קיימים עסקים רבים אשר אינם מודעים לכך מספיק. זאת על אף שלחלק גדול מאותם עסקים יש סימני מסחר רשומים, המהווים נכסים לכל דבר ועניין. להלן נציג 10 דברים שעל כל עסק לדעת בנוגע לסימני מסחר.
1 – מהו סימן מסחר?
לא פעם אנו נתקלים בשאלה ״מה זה בכלל סימן מסחר?״ חשוב להעמיד דברים על דיוקם, ולדעת כי סימן הוא לא רק שם של מותג או עיצוב של לוגו. החוק בישראל מגדיר סימן בתור ״אותיות, ספרות, מלים, דמויות או אותות אחרים או צירופם של אלה, בשני ממדים או שלושה.״ מדובר בהגדרה רחבה ביותר, אשר כוללת גם צורות אריזה ייחודיות או אפילו צבעים המזוהים עם עסק מסוים (לדוגמה, שילוב צבעים של משחת שיניים או צורה מסוימת של טבלאות שוקולד). לעתים אף צלילים יכולים להירשם בתור סימני מסחר.
2 – הגנה על סימן מסחר היא לעולם אינה אוטומטית
נניח שיש בבעלותי מפעל ממתקים. אני משווק תחתיו מותג מסוים של סוכריות, שהופך למצליח מאוד. מפעל מתחרה מחליט להעתיק ממני את שם מותג הסוכריות שלי, ומשווק מוצר עם שם כמעט זהה. אם מלכתחילה לא דאגתי לרישום סימן מסחר על מותג הסוכריות הנ״ל, קשה לדעת האם במקרה של תביעה על העתקת שם זה אוכל לזכות להגנה עליו. הדרך הטובה ביותר להבטיח כי בסבירות גבוהה תינתן לי בבוא היום הגנה על המותג שבבעלותי היא רישום סימן מסחר.
החוק בישראל אמנם מעניק הגנה מסוימת על מוניטין של מותגים שאינם רשומים כסימני מסחר, בין היתר בעילה משפטית בשם ״גניבת עין״, לפי חוק עוולות מסחריות. ואולם, הגנה זו כרוכה בהוכחת קריטריונים רבים. תביעות לפי עילה של גניבת עין כאשר אין סימן מסחר רשום הינן מורכבות מבחינה משפטית. מכאן שלא מדובר בתחליף אמיתי לפעולה של רישום סימן מסחר, הנדרשת לצורך הגנה מיטבית על המותג שבבעלות העסק.
3 – סימן מסחר יכול לחיות לנצח
בניגוד לבני אדם ובדומה יותר לתאגיד (כגון חברה), סימן מסחר יכול באופן עקרוני להתקיים לנצח. בעולם קיימים כיום מותגים הנהנים מהגנה על סימן מסחר כבר יותר מ-100 שנה. דוגמאות לכך הן מותגים אמריקאים כגון Ford ו-Coca Cola, מותג הבירות Pilsner ומותג הצבעים וכלי הכתיבה הגרמני Stabilo.
על אף היכולת התאורטית לחיות ״חיי נצח״, קיימים שני פרמטרים מרכזיים המשפיעים על יכולת ההישרדות של סימן מסחר. הפרמטר הראשון הוא הארכה טכנית של ההגנה הניתנת לסימן. בישראל, כמו ברוב העולם, נדרש לחדש את הרישום של סימן מסחר כל 10 שנים, על מנת שההגנה עליו תימשך. הפרמטר השני מורכב יותר, ועניינו שמירה על ייחודיות המוניטין של סימן המסחר.
לא מעט מותגים איבדו לאורך הדרך את הייחודיות שלהם, וכתוצאה מכך התבטלה גם הגנת סימן המסחר שלהם. דוגמה לכך היא התרופה המוכרת ״אספירין״, הרשומה על שם חברת באייר הגרמנית. במרבית מדינות העולם התבטלה הגנת סימן המסחר על שם זה, לאור אובדן הייחודיות של המותג. משמעות הדבר היא כי מלבד חידוש הרישום הטכני כדי להקנות הגנה לסימן מסחר, חשוב לשמור על הייחודיות שלו לאורך זמן. הרחבנו על נושא חשוב זה במאמר נוסף שהתפרסם באתר משרדנו.
4 – הגנה על סימן מסחר היא מקומית, ולא בינלאומית (אך הדברים אינם כה פשוטים)
באופן כללי, כדי לקבל הגנה על סימן מסחר, צריך לרשום אותו במדינה או בטריטוריה מסוימת. משמעות הדבר היא שרישום סימן מסחר בישראל לא יעניק הגנה עליו בארצות הברית, ולהיפך. יחד עם זאת, במהלך השנים חלו שינויים רבים בעולם סימני המסחר, לאור תהליכי גלובליזציה בעולם והשימוש הנרחב במותגים בינלאומיים. כתוצאה מכך, החוק עשוי להגן כיום אף על סימנים בינלאומיים שאינם רשומים בישראל.
קיימת אפשרות להכיר בסימן מסוים כסימן מסחר מוכר היטב. הכוונה לכך שהסימן כה מוכר, עד שברור כי לא ייתכן שייעשה בו שימוש במדינה מסוימת, אף אם לא נרשם בה. לדוגמה, במשך זמן רב רשת Burger King לא פעלה בישראל, ולאחר מכן חזרה לפעול בה. עם זאת, אף אחד לא העלה על דעתו לפתוח רשת מזון מהיר בשם Burger King בישראל בתקופה שבה הרשת לא פעלה. בכל זאת, מדובר ברשת בעלת עשרות אלפי סניפים בעולם, ומובן לכל שמדובר בסימן מוכר היטב שלא ניתן לעשות בו שימוש, גם אם אינו פועל בישראל.
לאחרונה אף קבע בית המשפט כי גם מותגים בינלאומיים שאינם מוכרים בישראל יוכלו לזכות בה להגנה, אף אם קיימים מותגים ישראלים בשם זה. האמור נקבע בפסק דין של בית המשפט העליון אשר דן בבקשה של חברת הריהוט הבינלאומית הוותיקה Habitat להיכנס לארץ. הבעיה הייתה שבישראל קיימת רשת ריהוט בשם הביטאט (שאינה קשורה לרשת הבינלאומית). הרשת הישראלית תבעה את הרשת הבינלאומית בדרישה כי לא יתאפשר לה לפעול בישראל תחת השם Habitat. בית המשפט דחה את התביעה, וקבע כי חסימת הרשת הבינלאומית תמנע מחברות בינלאומיות רבות לפעול בישראל, ותעודד חברות ישראליות להעתיק מותגים מחברות זרות.
5 – הגנה על סימן מסחר הינה לפי סוג הסחורות
רישום סימן מסחר לגבי מותג של מוצרי שוקולד, בדרך כלל לא תקנה הגנה על מותג של בגדים. מדוע זה כך? בישראל, כמו במרבית העולם, נקבעה רשימה של סוגי סחורות, המסודרים לפי מספרים בין 1 ל-45. בעת רישום סימן יש לציין גם את סוג (או סוגי) הסחורות שלגביהם מתבקשת הגנת סימן מסחר. לפי הדוגמה שנתנו, מוצרי שוקולד יירשמו תחת סוג 30, ואילו מוצרי ביגוד יירשמו תחת סוג 25. בהתאם, ההגנה שתוענק לסימן המסחר תחול בדרך כלל על סוג הסחורות הספציפי.
6 – החוק מעניק שורה של הגנות לבעלי סימן מסחר רשום
איש אינו רשאי לפתוח רשת בתי קפה בשם ״ארומה״, שכן לרשת ארומה יש סימן מסחר רשום על שם זה, והדבר יהיה בניגוד לחוק. החוק מקנה לבעלי סימן מסחר את הזכות לעשות שימוש ייחודי בסימן הרשום שבבעלותם. הדבר מונע ממתחרים לשווק מוצרים או שירותים תחת אותו שם או אף תחת שם העלול לגרום להטעיה עם סימן המסחר. זכות נוספת שהחוק מעניק היא הזכות לתת רישיונות לאחרים לעשות שימוש בסימן המסחר. הדבר חשוב כיום במיוחד, לאור השימוש הנרחב בזכיינות של רשתות.
7 – לא כל סימני המסחר שווים
קיים מנעד רחב של סימני מסחר. לצד מותגים ששמותיהם קרובים מאוד לסוג המוצר או השירות שהם משווקים, קיימים מותגים ששמותיהם דמיוניים ומקוריים, ואין להם כל קשר ישיר לסוג המוצר העומד מאחוריהם. בהתאם לכך, ההגנה על סימני מסחר שונים תהא שונה. בתי המשפט יצרו לאורך השנים מדרג אשר נועד להבחין בין סוגים שונים של שמות מסחריים, כך שיזכו להגנה משפטית ברמות שונות.
לדוגמה, השם ״בית קפה״ לרשת בתי קפה, בדרך כלל לא יזכה להגנה, בהיותו גנרי. כך גם שם המתאר את המוצר או השירות שמאחוריו. רשת בתי מלון בתל-אביב בשם ״מלון תל-אביב״, תזכה להגנה על שמה רק אם ניתן יהיה להוכיח כי הצרכנים הרלוונטיים מזהים את המוצר יחד עם שם המותג.
לעומת זאת, שמות שקשה יותר לקשור בינם ובין זהות המוצר, יזכו להגנה נרחבת יותר. כזה הוא למשל, השם Google למנוע חיפוש אינטרנטי. חשוב להיות מודע למדרג הנ״ל ולהבין את ההשפעה של בחירת הסימן על מידת ההגנה שתינתן לו בסופו של דבר.
8 – הזכות להגיש התנגדות לרישום סימן מסחר
כאשר מתבקש רישום סימן מסחר שכבר קיים במרשם סימני המסחר של מדינת ישראל, או שהינו דומה באופן העלול להטעות עם סימן רשום אחר, בעל הסימן האחר זכאי להתנגד לרישום הסימן. הליך התנגדות דומה למשפט אזרחי. הוא מורכב ממספר שלבים וכולל הגשה של כתבי טענות וראיות, חקירה של מצהירים והכרעה סופית של רשם סימני המסחר. תוכלו לקרוא עוד על הליכי התנגדות לרישום סימן מסחר במאמר נוסף שהתפרסם באתר משרדנו.
9 – חשוב לזכור שסימן מסחר הוא נכס קניין רוחני לכל דבר ועניין
למרות ההבדלים הקיימים בין נכסי קניין רוחני ובין נכסים מוחשיים (כמו רכבים או נדל״ן), קיימת עליהם הגנה קניינית והחוק מאפשר למכור אותם, להעביר אותם לאחרים ואף להגן עליהם מפני גניבות (בדרך של הליכים משפטיים נגד הפרות של סימן מסחר). במובן זה סימני מסחר אינם שונים מפטנטים, יצירות המוגנות בזכויות יוצרים ויתר הסוגים של נכסי קניין רוחני. רישום סימן מסחר מעניק לבעליו נכס בעל שווי כספי רב. חשוב להתייחס אליו בהתאם.
10 – הליכי הרישום של סימן מסחר אינם מורכבים, אך חשוב כי יבוצעו תוך היכרות עם החוק
על אף שתהליך הרישום של סימני מסחר בישראל התייעל עם השנים וניתן כיום לביצוע באופן מקוון, לא מומלץ לעשות זאת ללא הרקע הנדרש. אי היכרות עם החוק וקביעות בתי המשפט עלול להוביל לתוצאות הרסניות ולאבדן של ההגנה המשפטית אשר הייתה יכולה להינתן לסימן שלכם. עורך דין מומחה לדיני סימני מסחר יוכל לסייע בהגנה נכונה על הסימנים שלכם, ולמנוע את ההשלכות הלא רצויות של פעולות רישום חד צדדיות.
ייעוץ משפטי בנושא סימני מסחר
עורכי הדין ממשרד דקר, פקס ושות' בירושלים ובתל אביב, מתמחים בדיני סימני מסחר ובהגנה על קניין רוחני. נשמח לייעץ ולסייע על סמך ניסיוננו הרב בכל שאלה או עניין הנוגעים לטיפול ברישום והגנה על סימני מסחר ונכסי קניין רוחני בארץ ובעולם. ניתן ליצור עמנו קשר באמצעות טופס השארת הפרטים המופיע מטה.